Program / Kommunalreform og privatisering

Kommunalreform og privatisering

Mange års besparelser er ikke det eneste, der har undermineret velfærden i kommunerne. I 2006 vedtog VKO-regeringen en kommunalreform. Antallet af kommuner blev reduceret til en tredjedel, og amterne blev slået sammen i 5 regioner, hvis økonomi blev styret fra indenrigsministeriet.
 
Det påstodes at skulle styrke borgerens følelse af ”nærhed” i forhold til sin kommune. Undersøgelser har senere påvist, at borgerne føler præcist det modsatte. Reformens egentlige formål var at fremme såvel central styring som privatisering og udlicitering af offentlige opgaver.
 
Med de større kommuner blev det mere tillokkende for private firmaer at byde ind på arbejdsopgaverne. For de borgerlige partier er privatisering en hjertesag. S og SF følger godt med lokket af udokumenterede påstande om, at der er besparelser at hente. Sikkert er det, at udlicitering medfører, at en masse kommunal arbejdskraft går til dokumentation og kontrol. Desuden: Når kommunens betaling for en opgave oven i skal indeholde en pæn profit til et privat firma, kan regnestykket kun gå op gennem en kombination af forringet kvalitet og opskruet arbejdstempo. Et nyt EU-direktiv om udbud går målbevidst på at presse kommunerne til at privatisere på handicap- og andre sociale områder.

Det er yderst beklageligt, at Aarhus Kommune har taget hul på en privatisering af ældreplejen, foreløbig på lokalcenter Bøgeskovhus. Det fik et skandaløst forløb. Ikke desto mindre valgte kommunen at bibholde firmaet ”Forenede Care” som leverandør.